2-daagse stofwisselingsleer

Baanbrekend onderzoek toont aan dat, net zoals je bent geboren met een specifieke bloedgroep of lichaamstype, je ook gezegend bent met een specifiek stofwisselingstype. Elk lichaam heeft zijn eigen manier om voedsel te verteren. Die vertering is net zo uniek als je vingerafdruk. Dit betekent dat dezelfde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij er mooi en gezond uitziet, bij iemand anders ervoor zorgen dat die er vermoeid of opgeblazen uitziet.
Het is daarom belangrijk te weten welk type stofwisseling je hebt, omdat dit mede je voedingsbehoeften bepaalt en grote effecten kan hebben op je psychologisch en emotioneel welzijn, je karakter en niet het minst op jouw kwaliteit van leven.
De mens heeft zich door duizenden jaren heen aangepast aan zijn leefomgeving: het klimaat en de geografie daarvan, maar ook de planten en dieren die daarin leven. In de loop van eeuwen heeft hij zijn stofwisseling optimaal aangepast aan het voedsel dat daar aanwezig was. Mensen hebben in verschillende delen van de wereld dan ook verschillende voedingsbehoeften en- patronen ontwikkeld.

Als je weet welk type stofwisseling je bent dan kan je gaan eten volgens je eigen unieke erfelijke stofwisseling, in tegenstelling tot het volgen van een aantal universele does en dont’ s of algemeen voorgeschreven dieetadviezen.

Eskimo’s leven op vet, vlees en vis maar hebben toch hebben een zeer sterk immuunsysteem en zijn vrij van hart- en- vaatziekte. Indiërs leven al duizenden jaren voornamelijk op plantaardig voedsel en hebben daar hun gezondheidsvoordelen van. Een appel zal hun energie en een verzadigd gevoel geven. De Chinezen zijn gewend om alles te eten. Door de duizenden jaren heen zijn ze dat gaan doen omdat er veel hongersnoden waren. Ze verteren dus alles. Voor die landen is het nog vrij duidelijk welk stofwisselingstype daar voorkomt. Europa is echter een ‘smeltkroes’ geworden, waardoor het niet meer zo gemakkelijk is om te zeggen wat iemands stofwisseling is. Een goede rede om daar op in te tunen!

Bij de stofwisselingsleer kijken we vooral naar de verhoudingen van de macronutriënten. Zoals dat hierboven beschreven staat, verschilt dat van mens tot mens. Iedereen heeft behoefte een een andere verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Als deze verhouding in balans is creëer je een optimale gezondheid.

Meer info over de stofwisselingen.

Wat ga je leren tijdens deze 2-daagse:

  • De geschiedenis van de totstandkoming van de stofwisselingsleer
  • De verschillende stofwisselingstypen
  • Vertering volgens de cel verbranding 
  • Vertering volgens het autonome zenuwstelsel 
  • De kliertypen
  • Bepalen van de dominante stofwisseling volgens verschillende methoden
  • Kenmerken van de verschillende stofwisselingen en karakters
  • De geschikte voeding voor de individuele stofwisselingstypen
  • Aangeboren type en individuele behoefte
  • Mogelijke reacties
  • De zuur-base balans per stofwisselingstype
  • Bloedgroep en voeding
  • Hoe laat te beginnen met eten, Intermittent vasten, hoeveel maaltijden per dag per stofwisselingstype
  • Veganistisch of koolhydraatarm voor iedereen? Veelvoorkomende voedingsstijlen (van veganistisch tot ketogeen) worden bekeken vanuit het perspectief van de stofwisselingstypen
  • Risico's voor de gezondheid als je voeding eet die niet bij je stofwisselingstype past
  • Data: 10 & 11 januari 2025
  • Locatie: Pyramide in Gendt 
  • Lestijden: van 10.00 uur tot 16.30 uur
  • Kosten tweedaagse: €395
  • Docent: Marieke Peters
  • Toelating/ vooropleiding: De volledige opleiding Chinese voedingsleer bij Jutta Koehler of Marieke Peters. Als je andere voedingsopleidingen hebt gevolgd, dan komt er vooraf een kort examen via zoom over TCM-voeding. Kosten daarvan zijn €35, die worden bij het positief afleggen van het examen in mindering gebracht op de training
  • Meenemen: biotensor als je deze hebt
  • Certificering: bewijs van deelname
  • Voor meer info en inschrijven:  info@metaqi.nl