2-daagse stofwisselingsleer
Baanbrekend onderzoek toont aan dat, net zoals je bent geboren met een specifieke bloedgroep of lichaamstype, je ook gezegend bent met een specifiek stofwisselingstype. Elk lichaam heeft zijn eigen manier om voedsel te verteren. Die vertering is net zo uniek als je vingerafdruk. Dit betekent dat dezelfde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij er mooi en gezond uitziet, bij iemand anders ervoor zorgen dat die er vermoeid of opgeblazen uitziet.
Het is daarom belangrijk te weten welk type stofwisseling je hebt, omdat dit mede je voedingsbehoeften bepaalt en grote effecten kan hebben op je psychologisch en emotioneel welzijn, je karakter en niet het minst op jouw kwaliteit van leven.
De mens heeft zich door duizenden jaren heen aangepast aan zijn leefomgeving: het klimaat en de geografie daarvan, maar ook de planten en dieren die daarin leven. In de loop van eeuwen heeft hij zijn stofwisseling optimaal aangepast aan het voedsel dat daar aanwezig was. Mensen hebben in verschillende delen van de wereld dan ook verschillende voedingsbehoeften en- patronen ontwikkeld.
Als je weet welk type stofwisseling je bent dan kan je gaan eten volgens je eigen unieke erfelijke stofwisseling, in tegenstelling tot het volgen van een aantal universele does en dont’ s of algemeen voorgeschreven dieetadviezen.
Eskimo’s leven op vet, vlees en vis maar hebben toch hebben een zeer sterk immuunsysteem en zijn vrij van hart- en- vaatziekte. Indiërs leven al duizenden jaren voornamelijk op plantaardig voedsel en hebben daar hun gezondheidsvoordelen van. Een appel zal hun energie en een verzadigd gevoel geven. De Chinezen zijn gewend om alles te eten. Door de duizenden jaren heen zijn ze dat gaan doen omdat er veel hongersnoden waren. Ze verteren dus alles. Voor die landen is het nog vrij duidelijk welk stofwisselingstype daar voorkomt. Europa is echter een ‘smeltkroes’ geworden, waardoor het niet meer zo gemakkelijk is om te zeggen wat iemands stofwisseling is. Een goede rede om daar op in te tunen!
Bij de stofwisselingsleer kijken we vooral naar de verhoudingen van de macronutriënten. Zoals dat hierboven beschreven staat, verschilt dat van mens tot mens. Iedereen heeft behoefte een een andere verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Als deze verhouding in balans is creëer je een optimale gezondheid.
Meer info over de stofwisselingen.