Introductiedag Stofwisselingsleer en de Chinese voedingsleer

Onze voeding draagt in belangrijke mate bij aan gezond blijven, je goed voelen en productief zijn. Helaas is het niet eenvoudig om je weg te vinden in de jungle van voedingsadviezen en voedingstrends die tegenwoordig de ronde doen.

Aangezien de behoefte aan voedingsstoffen – dus aan voedsel – voor ieder anders is, gaan we in deze lesdag kijken naar wat een lichaam persoonlijk aan voeding nodig heeft.

Tijdens deze lesdag maken we kennis met de Chinese voedingsleer (een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde) – ook wel de 5 elementen voeding genoemd – en de Leer van de stofwisselingstypen.

  • De Chinese voedingsleer geeft nauwkeurige informatie over onevenwichtigheden in het organisme en over het doelgerichte gebruik van voedingsmiddelen om het organisme weer in balans te brengen.
  • Volgens de Chinese visie kan een ziek orgaan zich uiten door een gebrek aan warmte en energie of door een gebrek aan bloed en lichaamssappen. Om de organen weer in balans te brengen kun je voeding inzetten, die weer extra warmte of juist lichaamssappen geeft.
  • Een belangrijk principe van de Chinese voedingsleer is verteerbaarheid; alleen voedingsmiddelen die volledig worden verteerd (d.w.z. geabsorbeerd, gemetaboliseerd en uitgescheiden) geven ons daardoor energie, gezondheid en welzijn en houden het lichaam schoon.
  • Door het thermische en energetische effect van de afzonderlijke voedingsmiddelen, kunnen ze zelfs therapeutisch worden gebruikt in de dagelijkse keuken.

Symptomen als constante verkoudheid, vermoeidheid, lusteloosheid, innerlijke rusteloosheid, slaapstoornissen en tijdsdruk verdwijnen vaak al na enkele weken.

Echter: de voedselsamenstelling in China afgestemd op de gemiddelde chinees (“Han”). De Chinese samenstelling van voeding past bij veel mensen goed, voor sommige mensen is het echter niet optimaal. Voor ons in Europa wijken de individuele voedingsbehoeften echter vaak af van de Chinese voedingsleer! In Europa zijn er veel verschillende volkeren en allerlei gemengde stofwisselingstypen, dus het is noodzakelijk om daar rekening mee te houden.

Iedereen die voedsel eet dat in strijd is met zijn genetische code, verzwakt zijn centrum, zelfs als men voedsel eet, dat gezond is en van hoge kwaliteit is.

Bij de leer van de stofwisselingstypen is de belangrijkste vraag welke verhouding van vet, eiwit en koolhydraten het meest geschikt is voor elk type en welke voedingsmiddelen moeten worden gegeten om aan de nutriëntenbehoefte te voldoen.

  • Het lichaam komt terug naar z’n centrum en kan efficiënter werken
  • Energieniveau, activiteit en prestatie verhogen
  • Regeneratievermogen en het zelf genezend vermogen verbeteren
  • Is van belang voor het juiste gewicht
Voor wie: voor iedereen die geïnteresseerd is in deze dag. Deze dag is een introductie les. Na het volgen hiervan kun je direct al een voedingsconsult geven.


Lestijden: de lestijden zijn van 9:30 tot 16:30 uur. Je bent welkom vanaf 9:15 uur.
Koffie/thee zijn inbegrepen.


Lesmateriaal: bij deze nascholing zit een syllabus met uitgebreid lesmateriaal. De syllabus kan prima als naslagwerk gebruikt worden.

Datum: volgt

Locatie: 

Docent: Marieke Peters

Kosten: €175