Casus 1: Dame, 76 jaar oud, zit vaak lange tijd in Zuid-Afrika voor ontwikkelingswerk, heeft last van allergieën, voedingsintoleranties en vooral van brandend maagzuur, al jarenlang. Typisch: ze eet veel fruit, want dat is in Zuid-Afrika zo’n beetje continue voorhanden. Na uitvragen blijkt echter dat ze een Snelle Verbrander is. Nadat ik uitgelegd had hoe dat de Metabolic Types werkt (koolhydraten werken verzurend voor eiwittypes), is ze acuut radicaal met het fruit gestopt. Binnen een dag was het brandend maagzuur weg; de dame wist niet wat ze meemaakte. Ze snapte het nog niet helemaal, “fruit is toch gezond”, “de Afrikanen eten het toch ook”, maar na haar beschrijving van de Zuid-Afrikaanse cultuur lijkt het mij dat de Zuid-Afrikanen eerder Langzame Verbranders zijn – wat kan verklaren waarom ze a) veel beter met fruit kunnen omgaan dan de dame in kwestie, en b) dat het zo vaak tot gemoederenconflicten komt: zij wil door-door-door, hup, actie, en de Afrikanen zeggen dan lachend tegen haar: “Koooom, doe toch eens wat rustig aan joh, komt mòrgen wel…”
Casus 2: Man, 57 jaar oud, diabeticus. Moet dus haast wel een eiwittype zijn, klopt ook: na uitvragen blijkt hij een Parasympathicus te zijn. Uitgelegd hoe de stofwisselingstypen werken, dat eiwittypes nogal gevoelig zijn voor schommelde bloedsuikerniveau’s en niet zo goed tegen snelle KH kunnen maar beter gaan op vetten en eiwitten. Toen ging hem een lampje op. Wat blijkt nou: hij heeft sensoren geïmplanteerd gekregen en kan in real-time zijn bloedsuikerwaardes zien. En het was hem zelf al opgevallen dat als hij brood at, dat-ie echt pieken kreeg, maar toen hij op vakantie in een hotel van het buffet vooral gebakken eieren met spek at, dat z’n bloedsuikerwaardes dan mooi stabiel en in de norm bleven. Een mooier bewijs voor de theorie van het Metabolic Typing kun je niet krijgen, volgens mij…